GULA ANAU ORIGINAL@ FACEBOOK
Inilah pokok anau - Kata perpatah -petitih " seperti anau dalam belukar" tepat sekali kata orang tua-tua, lihat gambar tu... pucuk dialah yang paling tinggi. Gulanya memang sedap tetapi perangai seperti anau dalam belukar jangan di-ikut. Itu sikap ponting diri sendiri!!
Gulo anau mo gula melako banyak bezo ea. Gula anau adolah gulo dari nira pokok anau yang banyak terdapek dikampung2. Inilah gula nira yang membezakan rasa pada kueh2, manisan serta bubur juga pengat orang Negeri Sembilan dengan masakan negeri lain. Bezanya bagai sungai dengan laut malah sodapnya kueh yang ada bahan gula anau memang tak dapek nak dipertikaikan.
Sekarang ini nak mencari gula anau yang tulen 100% memang sukar sekali, selalu dicampur dengan lain2 gula. Maklumlah masa berubah dan pokok anau pun bukannya banyak lagi, hampir pupus ditelan pembangunan. Kerana sifatnya hidup melata,malah tiada usaha untuk menanam pokok anau. Malah hasil nira tidak lah banyak seperti dahulu, ini disebabkan perubahan cuaca, dulu dikampong tiada pencemaran malah suhu panas tidak seporit sekarang ini.
Disini ingin juga den nak ceritokan bagaimana gulo anau dijadikan. Membuek gulo anau bukan satu kojo yang boleh dibuek oleh semua orang, mesti ada ilmunya, juga pelbagai pantang larang serta syarat-syaratnya. Kok takdo ilmu , badan buleh kono gatal2 melampau. Selain tu air anau tak menjadi.
Selalu di Negeri Sembilan, pembuat gulo anau, juga digelar "menganau" atau " ngetuk anau". Selalu dilakukan sebagai kerja sampingan, buat menambah pendapatan.
Bagaimana mereko yang mengusahakan gula anau ini lakukan.??
Selalunya mereka akan mencari dan memilih pokok anau mana yang telah mengeluarkan sulur tandan muda. Pokok mestilah sihat dan cantik daunnya. Pokok anau mestilah berjarak-jarak sekurangnya mesti lolos seekor kobau diantara satu pokok dengan yang lain. Kalau tidak, mungkin air nira tidak banyak, jadi usaha menjadi sia-sia.
Ini lah gambar bagaimana mengambil nira dari pokok anau, dan tangga buluh itulah dinamakan "sigai".
Setelah sigai di pasang, maka bermula membela tandan yang akan menitiskan air nira, dengan serapah serta syaratnya maka diketuklah tandan sulur itu seolah membelainya dengan ketukan perlahan-lahan bagi melombutkan tandan ea.
Dibiarkan sulur tandan muda itu mengeluarkan putik buah yang menguning, tetapi jangan sampai putik tua menjadi beluluk, kalau telah jadi beluluk tak boleh lagi di ketuk atau diraih niranya. Jadi kalau sampai putik jadi tua buat belulut sahajalah yang dijadikan manisan yang ada juga menamakan buah kaling.
Setelah dipilih tandan sulur muda, jadi untuk memulakan kerja hendak lah dibuat sigai buluh yang seakan tangga yang di-ikat ke pokok anau itu. Ini bagi memudahkan kerja mengetuk anau.
Ini perlu dilakukan setiap pagi dan petang untuk berberapa hari. Setelah tandan sulur ini telah sedia, dengan pisau yang tajam maka di potong lah tandan tadi, lalu di balut dahulu dengan kain atau plastik dibahagian yang dipotong, di bengkukkan kebawah dengan ikatan rotan agar nanti mudahlah nira menitik kedalam takungan.
Selang beberapa hari, diketuklah tandan itu, dihiris lagi agar segar torehan nanti nira terus menitis kedalam takungan. Begitulah di lakukan tiap hari pagi dan petang, diketuk-dihiris dan di takung niranya. Air nira yang dituai, daripada beberapa pokok anau yang lain, dimasak didalam kuali besi dengan api yang perlahan, setelah pekat nira itu maka dituangkan kedalam acuan yang dibuat daripada daun kelapa atau buluh yang raut nipis dan dibulatkan sekadar 3" diameter.
Gula anau yang telah cukup keras selepas disejukan di bungkus dengan daun kelapa kering dalam bilangan 5 keping setiap bungkus - di Negeri Sembilan dinamakan satu "turus". Maknanya se-turus ada 5 keping gula anau. Pada tahun 60an "seturus" 1 - Malayan Dollar sahaja. Sekarang harganya mencapai RM 20.00 seturus.
Inilah satu-satu gula tradisi yang amat sedap dimakan dan kalau dibuat sebagai bahan manisan untuk kueh2, bubur serta pengat tak tergambar enaknya. Aroma yang terhasil dari kueh mueh campuran gula anau begitu jauh lebih wangi dan menyelerakan jika dibandingkan dengan gula yang lain seperti gulo melako, gulo kabung, gulo nipah dan gulo tebu merah memang bukan tandingan kepada gula anau dari Negeri Sembilan.
Sekarang ini ramai anak-anak tidak tau macam gula anau ini dibuek, malah kadang2 gula anau itu pun tak konal. Kalau yang dah lamo duduk dibandar laie la tak tahu, walaupun asal memasing dari Negeri Sembilan.
Walau pun zaman telah berlalu, namun gulo anau masih lagi popular malah permintaan bertambah bila datang bulan puaso. Kueh2 yang jarang sekali kita temui dizaman moden ini seperti, kueh sopang bersantan,lepat pisang, lepat ubi, kueh kelepong - semacam buah melako tetapi saiznya kocik, kueh koci ori - bersantan, bubur "temandi" atau putri mandi, pengat pisang,keledek, labu,ubi dan banyak lagi kueh2 ber inti manis yang bahannya adalah gulo anau.
Gamba di ateh ni adolah perbezaan antara gulo anau yang ori produk kami dengan tiruan/campuran yang dijua melato kek kodai2. Sebolah kiri tiruan dan kanan pula produk kami.
Selain saiz nya lebih panjang, rasanya jugo belainan. Yola 100% air niro. Maun tak ori pior gaso manih ea. Kok sesapo yang pandai boleh rasa sendiri camano gaso ea? Ado tak raso ea samo macam maghin?? Kompem, dijamin samo!!
Selalu ea kito konola order atau posan awal-awal. Cuma pengusaha gula anau ini, payah nak berjanji ada atau tidak anaunya. Sebab jarang mereka nak terima tempahan atau cengkeram, ini salah satu pantang larang orang yang mengusahakan gula anau. " Ado Joki adolah, nak berjanji dan cengkoram ese tak dapek do" itu kebiasaan ungkapan orang yang mengusahakan gula anau. Maklumlah nak "ngotok" bukan kerja mudah.
Jangan risau. Omak ayah esei ado membuat gula anau original ni. Tanpa campuran sebutir pun gula pasir yang macam jejua kek kodai nun. Di jamin 100% original.
Seturus sekarang samo cam maghin. Do 5 koping, boghek 600gm-900gm. Cumo hago skang tak macam maghin.Hago ea sekarang Rm 18 seturus
Hubungi jika berminat :
Layari laman Face book kami dengan mengetik link ini
--->GULA ANAU ORIGINAL@ FACEBOOK
Boleh call whatsapp: 0176035304 mustaqiim
:0122429417 mimi
: 0176985970 zack
Boleh PM di facebook rasmi saya dengan mengetik link ini
--->Tokey Gulo Anau
Ini antara testimoni pelanggan kami. Alhamdulillah. Feedback yang terbaik. Tak percaya kami? Refer testimoni sebelum membeli untuk mempercayai kualiti dan ketulenan produk kami. 100% ori tekau ea!!!
💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
ReplyDelete💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....
Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 *En Mohd Zuhairi- 0174687570*
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....
5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .💪🏼
Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
*Skg sudah sembuh dr kanser.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
*En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*
👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
💐Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..🤲🏼
*NOTE* :
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*
😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
Assalamualaikum.. boleh terangkan apa beza gula anau dengan gula kabung? Terima kasih
ReplyDelete